Rozszerzenia:

  • chemia (od kl. II, 8 godz. w cyklu kształcenia),
  • j. angielski (od kl. I, 6 godz. w cyklu kształcenia).
  • Uzupełnienia:

  • historia i społeczeństwo (od kl. II, 4 godz. w cyklu kształcenia).
  • Kwalifikacje:

  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

  • Absolwent zawodu technik żywnienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

  • Absolwent jest przygotowany do pracy jako: technik żywienia, dietetyk, instruktor gospodarstwa domowego, pracownik domowej opieki społecznej, kontroler jakości wyrobów artykułów spożywczych, akwizytor, zaopatrzeniowiec.