Rozszerzenia:

  • geografia (od kl. II, 8 godz. w cyklu kształcenia,
  • język angielski(od kl. I, 6 godz. w cyklu kształcenia).
  • Uzupełnienia:

  • historia i społeczeństwo (od kl. II, 4 godz. w cyklu kształcenia).
  • Kwalifikacje:

  • Planowanie i realizacja usług w recepcji
  • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  • Absolwent zawodu technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

  • Absolwenci tego kierunku mają odpowiednie kwalifikacje, by podjąć pracę w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, kurrortach, pensjonatach, zajazdach oraz tzw. bazie ruchomej, jak promy, statki, lotniska, kolej.